Bu hormon hem farelerde hem de insanlarda yağ yakım hızını arttırıyor. Uzmanlar bu keşif sayesinde obezite ve diyabeti tedavi edebileceklerine inanıyor.

Spor yapmanın en önemli faydalarından biri PGC1-alfa isimli proteindir. Bu protein metabolik rahatsızlıklara karşı direnci arttırmasıyla bilinir. Boston Dana Faber Kanser Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, kaslarda gizlenen ve PGC1-alfa tarafından düzenlenen faktörleri inceledi. Bu faktörlerden birinin kompleks bir molekülde gizlenen ve bu nedenle fark edilmeyen bir hormon olduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırmaların devamında bu hormon seviyesinde hem farelerde hem de insanlarda spor sonrasında büyük artış gözlemlendi. Bu hormon farelerin der altı beyaz yağ hücrelerine eklendiğinde bu yağ hücrelerinin, ısı üretmek için vücutta bir nevi yakıt görevi gören kahverengi yağ hücrelerine dönüştüğü görüldü.

 Araştırmacılardan Pontus Bostrom, “Bu hormon kaslardan yağ dokusuna bir mesaj iletmekle görevli” diyor. Laboratuarın yöneticisi olan Bruce Spiegelman, hormona bu nedenle Yunan tanrıça İris’ten esinlenerek “irisin” adını verdi.

Yüksek miktarda yağlı yiyecekler tüketen farelere irisin verildiğinde daha fazla enerji yaktıkları ve zayıfladıkları gözlemlendi. İrisin almayan farelerde hiçbir değişiklik kaydedilmedi.