Yapılan araştırmada E vitaminiyle desteklenmiş bir beslenme düzeni takip eden deneklerin kemiklerinin % 20 oranda daha kırılgan olduğu ölçüldü. Vitaminin bu olumsuz etkisini göstermesi ise sadece 8 hafta alıyor.
Araştırmanın arkasındaki bilim adamları araştırmanın insanlar üzerinde yapılarak geçerliliğinin kanıtlanması gerektiğini savunuyor.
E vitamini fındık, kabuklu yemişler, zeytinyağı ve yumurtada bulunuyor.
Faydaları arasında kalp hastalıkları riskini azaltmak, kanser ve katarakta karşı metabolizmayı güçlendirmek ve cilt ile beynin yaşlanmasını önlemek bulunan E vitamini, milyonlarca kişi tarafından günlük takviye olarak alınıyor.
Kemikler, yapısı sürekli değişen, eski kemik kırıldığında yerine yenisi inşa edilen yapılardır. Osteoporoz, yeni kemik inşa edilemeden eskisinin kırılmasından kaynaklanır. Japonlar tarafından yapılan araştırmada yapay olarak kandaki E vitamini miktarı azaltılan farelerde daha sert kemikler meydana geldiği görüldü. Deneklerin beslenme düzenlerine E vitamini eklendiğinde, kemik sertliğinin normale döndüğü görüldü.
Diğer bir araştırmada ise normal farelere insanlar tarafından günlük olarak alınan dozlarda E vitamini verildi. Araştırmanın sonucunda kemiklerinin 2 ay içerisinde % 5 oranında inceldiği gözlemlendi.
Tokyo, Keio Üniversitesi’nden Dr. Shu Takeda, benzer bir araştırmanın insanlar üzerinde yapılması gerektiğine de dikkat çekti.
National Osteoporosis Society ( Ulusal Osteoporoz Derneği)’nden Prof. Helen MacDonald ise “ Beslenme yoluyla normal düzeylerde E vitamini alanların endişelenmesi gereken bir durum söz konusu değildir. Ancak olması gereken miktardan daha fazla E vitamini alanların dikkatli olması gerekmektedir,” dedi.
Yapılan araştırmada denek olarak fareler kullanıldığı için insanlar üzerinde aynı sonuçların görülmemesi ihtimaline de dikkat çekildi. Bu nedenle insanlar üzerinde bir inceleme yapılmadan kesin bir kanıya varmamak gerekiyor.